Bezpieczeństwo w cateringu dietetycznym Cuisinable a koronawirus

Szanowni Państwo,

Ze względu na dynamiczny rozwój sytuacji spowodowanej  przez koronawirus SARS-CoV-2, chciałbym Państwa poinformować, że nasze działania mają zapewnić jak największe bezpieczeństwo i wyeliminowanie ryzyka podczas procesu przygotowywania posiłków. Tym samym nie tylko od dłuższego czasu stosujemy się do wytycznych służb sanitarnych, ale też jako firma przykładająca ogromną wagę do troski o komfort naszych Klientów, podjęliśmy szereg dodatkowych działań. Pozwolę sobie przedstawić Państwo wszystkie obowiązujące  zasady funkcjonowania w cateringu dietetycznym Cuisinable :

 

  • codziennie monitorujemy każdy etap prac począwszy do zakupów, przez proces przygotowywania i pakowaniaposiłków , aż po dostawę
  • wyznaczyliśmy koordynatora odpowiedzialnego za bieżące dbanie o szczególną uważność przy przestrzeganiu wszystkich procedur
  • każdy z pracowników mający kontakt z żywnością jest wyposażony wjednorazowe maseczki, rękawiczki i posiadają odzież ochronną
  • zakupiliśmy specjalistyczneżele antybakteryjne
  • obowiązujące od zawsze w naszej firmie procedurybardzo dokładnego mycia rąk są dodatkowo sprawdzane
  • do wycierania używamywyłącznie jednorazowych ręczników papierowych
  • wszyscy pracownicyobowiązkowo mają mierzoną temperaturę ciała min 3 x dziennie: przed, w trakcie i po zakończeniu pracy
  • przestrzegamy zasady, że jeśli któryś z pracowników zgłosi podwyższonej temperatury lub kaszlu, pozostaje w domu
  • pracownicy biurowiwykonują pracę zdalnie

Zespół Cuisinable to grupa bardzo zaangażowanych i odpowiedzialnych osób, dlatego informację o braku możliwości odstąpienia od jakiejkolwiek z procedur, wszyscy przyjęli do wiadomości i zobowiązali się do przestrzegania bez wyjątku . Dbamy o zdrowie naszych klientów i naszego zespołu z wielką starannością, chcemy zapewnić wszystkim maksimum bezpieczeństwa.

Co z koronawirusem w żywności?

Pomimo natłoku pytań o koronawirus i rosnącej liczby osób zakażonych, jest też dobra wiadomość: nie ma na świecie ani jednego przypadku, który mógłby sugerować, że doszło do zakażenia poprzez jedzenie. Wirus do rozprzestrzeniania potrzebuje żywego nosiciela, a żywność poprzez swój profil mikrobiologiczny nie zapewnia do tego korzystnych warunków. Profesor Benjamin Chapman, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności z uniwersytetu North Carolina, USA nazywa prawdopodobieństwo przenoszenia koronawirusa poprzez jedzenie „ekstremalnie niskim”, a eksperci z Uniwersytetu Harvarda wnioskują,  że wirus najprawdopodobniej jest zabijany w procesie obróbki termicznej pożywienia  Oczywiście nie można definitywnie i z całą stanowczością wykluczyć, że nikt nigdy nie zarazi się poprzez żywność, to takie przypadki należy rozpatrywać obecnie w kategoriach sporadycznych wyjątków.

Ponieważ  koronawirus SARS-CoV-2 przenosi się między innymi drogą kropelkową, gdy osoba zarażona kaszle, kicha lub po prostu wydycha powietrze, należy unikać miejsc w których przebywa jednocześnie duża grupa ludzi. Jednym z nich są supermarkety i jeśli ktoś chciałby pójść o krok dalej i poczuć się jeszcze bezpieczniej, to zamiast wybierać się na tradycyjne zakupy, może skorzystać z  alternatywnych środków: zrobić zakupy w internetowych sklepach spożywczych lub zamówić gotowe jedzenia online. W tym drugim przypadku, gdy zdecydujemy się na catering dietetyczny z dostawą do domu unikamy nawet kontaktu z dostawcą, ponieważ jedzenie trafia pod nasze drzwi w szczelnie zapakowanym pudełku, a my nie musimy się z nikim kontaktować.

Na koniec pamiętajmy, że należy skupić się przede wszystkim na higienie i monitorować zalecenia wydawane przez odpowiednie władze.

Pozostańmy zdrowi i odpowiedzialni,

Piotr Wieczorek